%98 Memnuniyet Oranı 👌🏻
Image
Anasayfa
Anasayfa
Image
Sofra & Mutfak
Damacana & Sebil Kılıfı
Cam Damacana Kılıfı
Mutfak Örtüleri
Mutfak Önlüğü
Sofra Grubu
Düzenleyici & Organizer
Koleksiyonlar
Image
Salon
Salon
Düzenleyici Aksesuar
Kırlent
Perde Aksesuarı
Image
Banyo
Banyo
Çamaşır Makine Örtüsü
Banyo Düzenleyici & Organizer
Image
Bebek & Çocuk
Bebek Çocuk Odası Dekorasyon
Bebek Giyim & Aksesuar
Bebek Hediyelik
Pike & Battaniye & Nevresim
İsimli Ürünler
Image
PetEvlilik Hazırlığı
Image
Betül Üveren | 3 Mayıs 2023 Çarşamba | Kendin Yap

3 Malzemeyle Evde Çamaşır Kokusu ve Oda Kokusu Yapımı

Doğayı korurken doğanın o güzel kokularını evimize konuk etmenin bir yolu yok mu? Haydi bunu biraz konuşalım.

Koku hafızası denen kavram sihirli bir güç gibidir. Bir yerlerde duyduğunuz tanıdık bir koku, sizi olduğunuz yerden alıp yıllar öncesindeki güzel bir anınıza götürebilir. Kokulara kodlanmış anılarımız olduğu gibi, kokulara kodlanmış izlenimlerimiz de bulunur. Örneğin, bir eve girdiğinizde duyduğunuz o mis gibi koku size bulunduğunuz ortam hakkında fikirler vererek temiz ve güvende hissettirebilir. Ferah bir koku duymak ortamın temiz olduğunu hissettirir ve daha keyifli vakit geçirmemizi sağlar. Şimdi bu durumda bazı değişiklikler yaparak yeniden hayal edelim; Ortam yeni temizlenmiş olsa dahi kapı girişinde bulunan bir çöpten gelen kesif koku size huzursuz hissettirecek ve ilk adımda bulunduğunuz ortamın kirli olduğu izlenimine kapılmanızı sağlayacaktır. Yalnızca bir detay tüm ortam hakkındaki fikirlerimizi etkileyebiliyorken, kokuların bizlerde bıraktığı izlenimin beynimizde büyük paya sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Durum böyle olunca, ev temizliğini ferah bir oda kokusu ile taçlandırmak mükemmel bir karar olur. Yüksek oranda katkı maddesi ve kimyasal barındıran temizlik malzemeleri ile yavaş yavaş vedalaşmaya başladığımız şu günlerde oda parfümü kullanmaktan da kaçınıyoruz. Onlarca farklı temizlik malzemesi yerine beyaz sirke, karbonat gibi doğal malzemelere dönüş yaparken bir yandan da güzel ve ferah kokulardan uzak kalıyoruz. Kimyasal ürünlerden vazgeçerek doğanın korunmasına ufacık bir katkıda bulunabiliyorsak ne mutlu bize, tabii ki devam edelim. Peki doğayı korurken doğanın o güzel kokularını evimize konuk etmenin bir yolu yok mu? Haydi bunu biraz konuşalım.

Parfümlerde bulunan yüzlerce katkı malzemesinin yanında, doğal yollarla elde edilen ve güzel kokuyu sağlayan asıl malzemenin bitkisel esanslar olduğunu biliyoruz. Peki yüzlerce liraya satılan parfümlerin, onlarca liraya satılan oda spreylerinin ve çamaşır kokularının özünde bulunan o doğal esansların aslında çok da pahalı olmadığını biliyor muydunuz? Bölgenizdeki bir aktardan ya da parfüm yapım malzemelerinin satıldığı dükkanlardan kolaylıkla temin edebileceğiniz doğal esanslar bulunuyor. Minik cam şişelerde satılan bu esansların yağlı bir yapısı ve çok yoğun bir kokusu olduğundan direkt kullanıma uygun değildir. Ev tekstili ve kıyafet kumaşlarının üzerine direkt uygulandığında yağlı yapıları sebebiyle kumaşların üzerinde leke bırakabilirler. Ancak tıpkı parfüm yapımında olduğu gibi biraz alkol ile bu yoğun yağlı yapının çözülmesini ve kullanılabilir hale gelmesini sağlamak oldukça kolay. Beğendiğiniz kokuyu seçtiyseniz, işe koyulma vakti geldi!

Malzemeler:

  •  Doğal bitkisel esans
  •  Etil alkol (Eczanelerde bulunur. Güvenilir olmayan satıcılardan temin etmeyin.)
  •  Su (Kaynatılıp soğutularak kirecinden arındırılmış olmalı.)


Hazırlanışı:

Doğal bitkisel esansların minik cam şişelerde satıldığından bahsetmiştik. Bu cam şişeyi ideal ölçümüz olarak kullanabiliriz. Tarifte bahsedeceğim "bir ölçü" kavramı, sizin belirleyeceğiniz bir kap olacaktır. 

Eski bir parfüm şişesi ya da bu işlem için satın alacağınız bir cam şişeyi güzelce yıkayın. Bu cam şişe, kullanacağınız ölçü şişesinin üç katı kadar sıvıyı alabilecek hacme sahip olmalıdır. 

Spreyli cam şişenizin içine bir ölçü doğal esans, bir ölçü etil alkol ve bir ölçü kaynatılıp soğutulmuş su ekleyerek çalkalayın. Önce yağ kısmı üste çıkan ve ardından çalkalandıkça çözünen bir karışım elde etmiş olacaksınız. Tüm malzemeleri eşit miktarda karıştırdığınızdan emin olmak için doğal esansın şişesini kullanabilir ve tüm malzemeleri aynı şişe ile ölçerek karışımınızı hazırlayabilirsiniz.

Püf Noktası:

Hafif bir koku seçtiyseniz, kalıcılığı ve yoğunluğu bir tık arttırmak için suyu daha az miktarda koyabilirsiniz. Bir şişe yağ, bir şişe alkol, yarım şişe su kullanmak karışımın yoğunluğunu arttıracaktır.

Ferah ve mutlu kalın!

Beni takip etmek için buraya tıklayın :)




Yardım

Hesabım

Blog

Gelişmelerden Haberdar Ol

Bizi sosyal medyada takip edin ve tüm kampanyalardan anında haberdar olun!